Tyyli osana identiteettiä

Tyyli toimii itsensä ilmaisun välineenä, tunnetilojen tai ajatuksienkin esille tuojana. Tyylin kautta voimme tuoda persoonaamme ja mielenkiinnonkohteitamme näkyville. Oman tyylin luomisessa on mukana luovuutta. Mitä sinä ilmennät tyylisi kautta?

Identiteetti tarkoittaa ihmisen omaa yksilöllistä käsitystä itsestään. Identiteetin perustana ovat jokaisen omat persoonalliset ominaisuudet. Nämä ominaisuudet pystyvät kehittymään ja muuttumaan, kun ihminen on vuorovaikutuksessa muiden kanssa. (Verneri 2014.)

 

Sosiaalisen vuorovaikutuksen merkitys tyylille

Voimme ilmaista tyylimme kautta mielenkiinnonkohteitamme ja kuulumista johonkin ryhmään. Elämäntilannekin vaikuttaa omaan tyyliin.

Joku voi pitää vaatteita, asusteita ja tyyliin liittyviä asioita pinnallisuutena. Tyyli ei ikinä ole vaan pinnallisuutta. Ihmisen oma tyyli tuo esiin ihmisen persoonaa ja elämää. Tyyli on omalla tavallaan sekä tarinankerrontaa että viestintää.

 

"Tyyli ei ikinä ole vaan pinnallisuutta."

 

Meillä on tietynlaisia odotuksia sille, miltä esimerkiksi pankkivirkailijan tai johtajan asu saattaa näyttää. Jakkupuku edustaa monelle asiallisuutta, virallisuutta tai asiantuntijuutta. Toiselle taas jakkupuku on asu siinä, missä mikä tahansa muukin. Millaisia odotuksia ympäristö asettaa pukeutumisen suhteen sinulle, meille?

 

Vaatteiden ja asusteiden yhdistäminen on luovuutta

Käytämme luovuutta, kun yhdistelemme vaatteita ja asusteita omaa silmää miellyttäviksi asukokonaisuuksiksi. Asuun saadaan mielenkiintoisia yksityiskohtia asusteilla, kuten korvakoruilla. Jos asusi on yksivärinen tai pelkistetty ja sinusta tuntuu, että se kaipaisi vielä jotakin - kokeile korujen lisäämistä. Pienillä asusteilla pystyy helposti tuomaan persoonallisuutta mukaan.

Vaatteen tai asusteen voi hankkia pelkästään sen takia, että se näyttää mukavalta ja on omaa silmää miellyttävä. Kaikkien hankittujen vaatekappaleiden ja korvakorujen takana ei joka kerta ole syvällisempää merkitystä. Se on täysin hyväksyttävää. Parhain hankinta on tietenkin sellainen, että se tulee käyttöön ja sille on tarve. Välillä on kuitenkin ok tehdä myös heräteostoksia. Se on inhimillistä. Kokonaisuus ratkaisee hankinnoissakin.

 

"Pienillä asusteilla pystyy helposti tuomaan persoonallisuutta mukaan."

 

Puinen merihevonen korvakoru.

 

Pukeudun aina itseäni varten, jolloin tulee kotoisa ja aito olo. Tietenkin, jos tilanne vaatii, noudatan tiettyä etikettiä pukeutumisessa. Tällainen tilanne on esimerkiksi juhlat, joihin on esitetty tiettyä pukukoodia. Yhdistän pukeutumisessani eri tyylejä, mutta asuille on yhteistä se, että niiden tulee olla mukavia päällä. Korvakorut ja huulipuna kruunaavat asun – ilman niitä, en koe olevani niin paljon minä. Joku on joskus antanut kommenttia liian punaisesta tai juhlavasta huulipunasta. Mutta onko tämä estänyt käyttämästä sitä? Ei todellakaan, vaan päinvastoin. Tällaiset kommentit antavat vain bensaa liekkeihin käyttää huulipunaa useammin.

Tämän myötä haluan toivottaa sinulle luovia hetkiä asukokonaisuuksien yhdistelemisessä ja antaa rohkeutta pukeutua niin kuin haluat, vaikka joku sanoisi mitä tahansa. Monella on näkemys ja mielipide aina toisten pukeutumiseenkin, mutta tärkeintä on kuunnella omaa näkemystäsi. Sinä luot oman tyylisi.

 

Elina Ryynänen

Ajatusaallokko Oy

 

Lähteet

Verneri. 2014. Identiteetti, minäkuva ja itsetunto. https://verneri.net/yleis/identiteetti-minakuva-ja-itsetunto. 5.10.2021.

Takaisin blogiin