Onko suomalainen muoti väritöntä ja kallista? Ovatko kotimaisen yrityksen valmistamat design -asusteet automaattisesti vastuullisia? Miksi kotimaisen asusteen hinta tuntuu tyyriiltä?
1. Kotimainen muoti on väritöntä
Kotimainen muoti ei ole väritöntä ja mautonta. Suomalaisen muodin kentältä löytyy muutakin kuin pelkkiä neutraaleja ja maanläheisiä värejä. Myönnän - Mielikuvani oli vielä joitakin vuosia sitten hyvin kapea suomalaisesta muodista. Mielikuvissani kotimaisen muodin ilmentymänä olivat hiekan väriset pellavasta valmistetut caprihousut ja mekot. En tarkoita sitä, että neutraaleissa sävyissä olisi jotakin vikaa, koska tyylivalinnat riippuvat aivan jokaisen omista mieltymyksistä. Toinen rakastaa neutraaleja, maanläheisiä sävyjä, kun taas joku toinen syttyy eloon vasta, kun pukeutuu kunnon väripläjäykseen. Tällä kuvauksella haen sitä, kuinka suppeana ja kapeana suomalainen muoti on saatettu nähdä. Jos kaipaat väriä ja mielenkiintoisia kuoseja neutraalien värien rinnalle, niitä todellakin löytyy ihan kotimaisiltakin vastuullisilta yrityksiltä!
Kukkapelto -korvakorut hehkuvat eläväisissä sävyissä ja antavat kantajalleen ison annoksen pirteyttä.
2. Suomalainen muoti on kallista
Kun katsot kotimaisen yrityksen valmistaman vaatteen tai korun hintaa, niin se voi maksaa tuplamääriä verrattuna pikamuotiketjun tarjontaan. Suomalainen muoti ei kuitenkaan ole kallista, vaan olemme tottuneet liian halpaan hintaan. Otetaan esimerkki: Pikamuotiketjun valmistama t-paita maksaa 10 euroa. Paidan teko vaatii mm. kangasta ja lankaa. Lisäksi työntekijälle maksetaan palkkaa ja yrityksellekin pitäisi jäädä oma osuus voittoa. Paidan 10 euron hintalappu kertoo sen, ettei paitaa ole voitu tuottaa vastuullisesti. Paidan ommelleelle henkilölle ei mitenkään pystytä maksamaan kunnollista korvausta työstä.
Pikamuodin ostamiselle on eri syitä ja tilanteita. Kaikilla ei ole varaa ostaa vastuullista muotia. Kukaan ei ole 100% vastuullinen, vaikka haluaisikin olla. Pikamuodin ostaminen ei suoraan ole pahasta, jos tietää, että vaatteelle on tulossa paljon käyttöä ja sitä huoltaa hyvin. Haaste piilee siinä, että pikamuotia ostetaan enemmän kuin oma vaatekaappi tarvitsisi. Tuotteet eivät yleensä kestä kauaa hyväkuntoisina ja tällöin ostetaan tilalle uutta. Noidankehä on valmis. Pikamuotiketjujen tuotantomäärät ovat liian suuria ja vaatteita päätyy kaatopaikalle järkyttäviä määriä lopulta. Pikamuodin vaatetrendit vaihtuvat liian nopeaan tahtiin.
Miettiessämme kotimaisen muodin olevan kallista, voisimmeko sen sijaan ajatella vaatekappaleen kuin korvakorujenkin olevan pitkäaikainen sijoitus. Kun tuote maksaa enemmän, sinun on oikeasti haluttava se, jolloin heräteostosten tekeminen vähentyy.
Fun fact: Ajatusaallokolla tilaamme korvakorujemme puuosia aina pienen määrän kerrallaan, jolloin minimoimme hävikin. Jos esimerkiksi jokin korvakorumalli ei herätä kiinnostusta ihmisissä, sitä ei jää kaappeihin lojumaan kasoittain.
3. Suomalainen design on automaattisesti vastuullista
Kotimainen design ei ole automaattisesti vastuullista. Joissakin tapauksissa design -tuotteen suunnittelutyö (kuten kankaan printti) on tehty Suomessa, mutta tuote painatetaan ja valmistetaan maassa, jossa työolojen tiedetään olevan epäeettistä. Joskus tähän lisätään vielä se, että tuote myydään huomattavasti suuremmalla hinnalla Suomessa, vaikka tuotteen valmistuskustannukset ovat olleet todella alhaiset. Ulkomailla valmistettu tuote ei aina tarkoita vastuutonta valintaa, jos ulkomaalaisen tehtaan työolot ovat kunnossa.
Elina Ryynänen
Ajatusaallokko Oy